środa, 5 kwietnia 2017

Domowy chleb, który wywoła orgazm Twoich kubków smakowych


Chleb na zakwasie


O tym, że ciepły chlebek z masełkiem własnej roboty to raj dla podniebienia nie muszę chyba nikogo przekonywać. Dodajmy do tego jeszcze ten wyjątkowy zapach unoszący się w całym domu. No i najważniejsze - bez konserwantów i ulepszaczy. Po prostu wiesz, co jesz.


Jak już wcześniej wspominałam Wam tutaj, moja córeczka ma alergie pokarmowe. Musiałam więc przejść na zdrowszą dietę. Myślę, że unikanie konserwantów to jednak doskonały pomysł dla każdego. Wszystko co możemy kupić w sklepach nafaszerowane jest mnóstwem świństwa aż po samo denko.


Ten chleb to idealna propozycja dla tych, którzy chcą przyprawić swoje kubki smakowe o orgazm a jednocześnie zjeść zdrowo! No i najważniejsze - przepis to majstersztyk wśród chlebów - gwarancja mojej teściowej! Zdrowy, pyszny i własnej roboty - zachwyt męża murowany!

No to co? Już czujesz ten smak i aromat?

Pieczemy!

Potrzebne Ci będą:
1 szklanka mąki żytniej
0,5 kostki drożdży
0,5 szklanki słonecznika łuskanego
3/4 szklankk siemienia lnianego
Dwie garści otrębów owsianych i żytnich
2 stołowe łyżki soli
3 stołowe łyżki cukru
4 szklanki letniej wody 
1 kg mąki pszennej 650
Zakwas



Jak działamy? Cały proces jest banalnie prosty!

Mąkę żytnią wymieszaj z 1 szklanką letniej wody i odstaw na 6 godzin. Po tym czasie wrzuc wszystkie składniki i wymieszaj ciasto ręką (pamiętaj, by drożdże rozpuścić wcześniej w połowie szklanki letniej wody). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, by urosło. 

Podobno niektórym wystarczy 15 minut, u mnie było to jednak pół godziny. Gdyby ciasto bardzo Ci urosło, wymieszaj go i odstaw znowu na chwilę. 

Po tym czasie przełóż go na przygotowane wcześniej keksówki wyłożone papierem do pieczenia. Mnie wychodzą dwie spore keksówki. Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. I gotowe!


Takie proste a jakie smaczne!


Jeśli przepis Ci się spodobał - udostępnij go, by chleb z Prowincji zagościł również u innych. Jeżeli natomiast go wypróbowałaś - koniecznie pochwal się w komentarzu czy smakował!

Copyright © Szablon wykonany przezBlonparia